december 28th, 2017

Årskrönika 2017 från delagott

Oj oj, vad många roliga, intressanta och kompetenshöjande aktiviteter vi har hunnit med under året, både för oss själva och våra medlemmar! Vi tycker verkligen att det är kul att man kan påverka energiförbrukning, och därmed vårt ekologiska fotavtryck med god fastighetsförvaltning. Det är någonting vi jobbar på att utveckla mer och mer.

Inom specifika miljöprojekt beräknar vi räntekostnad och amortering av investeringen (ekonomer kallar ju det senare för avskrivningar) över investeringens bedömda livstid, det ger ofta ett mycket mer relevant beslutsunderlag, och visar att miljövänlig teknik oftast är billigare än gammalmodig teknik.

Vi brinner ju också för att förbättra dialogen med våra kunder så att alla medlemmar i de bostadsrättsföreningar vi hjälper får ta del av styrelseinformation på ett bra sätt, så vi har organiserat möten och workshops där syftet varit att se vad som fungerar bra och vad som kan bli ännu bättre. Där har bra väsentliga frågor avhandlats på ett strukturerat sätt, så att vi kunnat anpassa våra mallar efter olika behov hos våra kunder. Under 2018 följer vi upp detta med nya lägenhetspärmar och nyhetsbrev.

Så förutom att serva våra medlemmar med UH-planer (underhållsplaner är en av Delagotts paradgrenar!) har vi också utvecklat våra controllerpaket, hjälpt till med årliga hyresförhandlingar och förhandlat lokalkontrakt, lett utredningar om stambyten och nyproduktion, lett årsmöten åt våra brf-föreningar, hjälpt brf-styrelser vid tvister kring bl. a advokatarvode och preliminärdeklaration, ja, och en väldig massa annat bra, varit ekonomiavdelning åt brf med allt vad det innebär kring hyresavier och budgetarbete, vi är också deras fastighetsskötare och tekniska förvaltare; med ingenjören som planerar och projektleder underhåll och reparationer, ja, och allt som vi kan göra som helhetsleverantörer av fastighetsförvaltning!

Vi vill tacka alla våra kunder, medlemmar och medarbetare för ett mycket givande samarbete och hälsar våra nya trevliga bostadsrättsföreningar runt om i Stockholm stad, bl. a på Södermalm, Kungsholmen, Rissne, Täby, Sollentuna, Huddinge m.m. och till våra nya filialer runt om i övriga landet, bl. a i Örebro, Falun och Malmö;

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA TILL OSS PÅ DELAGOTT!

Vi kan ju inte räkna upp allt vi gjort här 🙂 men,

 

HÄR KOMMER ETT LITET AXPLOCK FRÅN ALLT VI HANN MED UNDER 2017:

 • Utredde för och nackdelar med ”relining” (att bygga upp nya rör i de gamla) kontra byte av samlingsavloppsledning i en brf med 200 lägenheter, i samarbete med teknikkonsulten Seveko. Slutsats: Relining övervägde.
 • Vi deltog i seminarium hos advokatbyrån Landahl rörande regler runt ”Skadestånd vid uppsägning av lokalhyresgäst”.
 • Vi deltog i seminarium hos Granth Thornton rörande regelverket runt K2/K3, som kan ha mycket stor betydelse för hur en bostadsrättsförenings bokförda resultat landar.
 • Vi har startat upp LOU-uppdrag, vi vann alltså en upphandling baserad på lagen om offentlig upphandling, i Huddinge. Vi tar nu också hand om fastigheterna Huddinge kommun äger genom totalförvaltning. Vår kompetente Karim Bakhteyari är kundansvarig.
 • Vi hjälpte en av våra kunder att effektivisera utnyttjandet av lokaler i gatuplan och källare, genom att flytta om förrådsytor och omskapa de till lokalytor med högre hyresintäkter.
 • Vi deltog i Almedahlsveckan, med fokus på fastighets- och energifrågor.
 • Delagott samlades i ett sponsortält och ställde upp med 15 deltagare i löparfesten Midnattsloppet. Vår controller Robin fick bästa tiden med 42.51. Heja Robin!
 • Vi besökte miljonprogramshus i Bergsjön i Göteborg, som konverterats till passivhus och klätts helt i solceller. Ett spännande projekt som gjordes helt utan att höja hyrorna. Om detta vill vi skriva och berätta mer senare!
 • Av vår ventilationspartner Henriksbergs verkstäder, uppdaterade vi vår kunskap på hur man relinar ventilationskanaler och olika sätt att energieffektivisera fastigheter.
 • Vi deltog i Wow självledarskapskurs hos David och Maria Philips. Teori och praktik om hur man optimerar livet. Fantastisk kurs.
 • Vi tog fram ett program för effektivisering av styrelsearbete tillsammans med Anders Wiman.
 • Arbete med Boklok: IKEA o Skanskas samarbete.
 • Ramavtal med sjöstadsföreningen med miljöprofil, som organiserar 51 bostadsrättsföreningar med 4 500 lägenheter i Hammarby sjöstad.
 • Arbete med ny offertkalkylator på vår hemsida. (Släpps inom kort). Föreningar med en storlek på upp till 50 lägenheter kan direkt få en prisindikation på vår förvaltningstjänst. Vi vill visa att vi kan hålla en bra prisnivå med hög kvalitet på alla våra förvaltningstjänster och med en hög kundnöjdhet.

Vi har också lärt oss ännu mer om hur man tar kontroll över en bostadsrättsförenings energikostnader!

EXTRA KUL OCH NYTT OM NAMN PÅ DELAGOTT 2017:

 • Startade upp ny teknisk konsult, Torbjörn Stenbeck, som har doktorerat vid KTH i byggnadsteknik, inom energieffektivisering och som teknisk specialist.
 • Anslöt Anders Andersson som ny distriktchef i Haninge/Tyresö. Anders börjar på allvar 1 september.
 • Klädkreatören Anna Holtblad ny hyresgäst i fastighet vi förvaltar på Odengatan.
 • Fredrik Wisborn, som pluggar ekonomi i Lund, har förstärkt vårt kontor under sommaren.
 • Henning Holmberg rekryterad för att starta nytt kontor i Malmö i november.
 • Ny praktikant Ville Virtanen m bl. a erfarenhet från byggbranschen.
 • Anders Andersson, vår distriktschef i Tyresö, håller på och bygger upp en avdelning som ska ta hand om trädgårdsskötsel, för de av våra kunder som är intresserade.
 • Flera av våra nya förvaltningskontor utanför vårt huvudkontor i centrala Stockholm har utvecklats väl, i Solna, Täby/Åkersberga, Sollentuna/Kista, Huddinge och Haninge/Tyresö.  Mer info om dessa och kontakt till deras kompetenta förvaltningschefer hittar man på vår hemsida/om oss/våra medarbetare.

Vi deltog också i midnattsloppet med riktigt bra uppslutning!

Tack för ett givande 2017, nu satsar vi vidare under 2018!

MATS FROSTEMAN

VD, Delagott fastighetsförvaltning.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *